Moms and Mini's

Wat betekent het Oeko-Tex certificaat?

Alle items in mijn collectie zijn gemaakt van stoffen die het Oeko-Tex certificaat hebben. Dat vind ik heel belangrijk, omdat ik dan zeker weet dat het goed is. Dat het producten zijn zonder schadelijke stoffen en dat ze lang goed blijven. Ik wil namelijk niet dat de kleertjes heel snel verwassen of scheef trekken (zoals bij de kleertjes van sommige bekende ketens). Wil jij meer weten over de achtergrond van de stoffen? Dan kun je in deze blog lezen wat Oeko-Tex precies is.

Veilige stoffen

Oeko-Tex is een organisatie die staat voor veilige stoffen. Ze voeren dus een streng beleid tegen de schadelijke stoffen die soms in textiel verwerkt wordt. De Oeko-Tex100 standaard is enorm streng en worden ook heel streng gecontroleerd. Een keurmerk van Oeko-Tex betekent dus dat de kleding echt goed is.

Oeko-Tex kijkt niet alleen naar de samenstelling van de stoffen, maar ook naar de verschillende ‘stadia’ van de stoffen. Ze onderscheiden vier fases die ze samen de ‘textile ecology’ noemen. Dit zijn de vier stadia:

Production ecology

Oeko-Tex controleert tijdens het productieproces met welke stoffen het textiel verwerkt wordt. Zijn er geen schadelijke chemicaliën gebruikt bijvoorbeeld? Maar ze gaan nog verder, want er wordt ook gekeken naar het waterverbruik en het geluidsniveau en de stoffigheid in de fabriek.

Human ecology

Welke invloed heeft het materiaal en de gebruikte chemicaliën daarin op de arbeiders en de consumenten? Oeko-Tex controleert het! Ook houdt de organisatie in de gaten of de werkomstandigheden goed zijn voor de arbeiders.

Performance ecology

Dit is ook een interessante controle, want in deze fase gaat het over hoe goed de kleding blijft. Hoe lang gaat het mee? En hoe schadelijk is het wassen voor  het milieu. Moet je bijvoorbeeld heel vaak wassen of heel veel chemisch wasmiddel gebruiken, dan is dat niet milieuvriendelijk.

Disposal ecology

Tot slot kijkt Oeko-Tex ook naar wat er gebeurt als de textiel wordt weggegooid. Is het te recyclen en zitten er geen schadelijke stoffen in die de bodem kunnen vervuilen als het in de grond terecht komt?

Daarom dus

Snap je nu waarom ik altijd kies voor stoffen met het Oeko-Tex certificaat? Met hun jarenlange ervaring en strenge beleid, kan ik met een gerust hart de mooiste items maken voor jouw mini!

Bekijk de producten zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *